DE OMGEVING

SCHULENSMEER

Het prachtige meer van Schulen ligt 5,7 km verwijdert van onze gezellige bistrot. 8 minuten met de auto, 19 minuutjes fietsen.

Het Schulensmeer ligt in de vallei van de Demer op het grondgebied van Herk-de-Stad, Lummen en Halen. Het meer wordt gevoed door water afkomstig van de Demer. De helft van al het Limburgse water komt samen in deze prachtige vallei. Het meer beslaat 90 ha, dat zich uitbreidt tot 150 ha bij grote watertoevloed. Met zijn 2,8 km lengte en ca. 7 meter diepte is het Schulensmeer het grootste binnenwater van Vlaanderen. In het omliggende natuurgebied Schulensbroek is het heerlijk vertoeven, nergens in Limburg vliegen zoveel vogels voorbij tijdens een wandeling.

Het Schulensmeer is geen natuurlijk meer maar werd begin jaren 1970-1980 aangelegd voor het winnen van zand.

Maar ondanks de aanlegging van het meer is het Schulensmeer uitgegroeid tot een prachtig natuurgebied.

LUMMEN - KERMISSEN

In Lummen is de halfoogstkermis ( elk jaar op 15, 16 en 17 augustus) de grootste kermis. Daarnaast hebben diverse deelgemeenten en gehuchten hun eigen kermis. De organisatie van de kermissen in Linkhout, Lummen-centrum en Meldert is in handen van de dienst lokale economie. 

Voor een compleet overzicht van de wijkkermissen verwijzen we naar de gemeentelijke website.

LUMMEN - MARKT

Elke zaterdagvoormiddag vindt de wekelijkse markt plaats op en rond het Gemeenteplein in Lummen-Centrum. 

We nodigen u graag uit voor een heerlijke tas koffie en wat rust in onze kleine maar gezellige "feel good" bistro, vlak naast de markt.

 

Ieder jaar wordt op 30 april ook een jaarmarkt georganiseerd.

LUMMEN - DOLLE DONDERDAG

Elke donderdag van de vakantiemaanden juli en augustus dolle pret in het centrum van lummen

Waar

Gemeenteplein
3560 Lummen

Wanneer?

  • Donderdag 7 juli 2022 van 19:00 tot 23:00
  • Donderdag 14 juli 2022 van 19:00 tot 23:00
  • Donderdag 21 juli 2022 van 19:00 tot 23:00
  • Donderdag 28 juli 2022 van 19:00 tot 23:00
  • Donderdag 28 juli 2022 van 19:00 tot 23:00
  • Donderdag 4 augustus 2022 van 19:00 tot 23:00
  • Donderdag 11 augustus 2022 van 19:00 tot 23:00
  • Donderdag 11 augustus 2022 van 19:00 tot 23:00
  • Donderdag 18 augustus 2022 van 19:00 tot 23:00
  • Donderdag 25 augustus 2022 van 19:00 tot 23:00

Prijs

Basistarief: Gratis

Over deze activiteit

Gratis concert van twee artiesten of groepen per avond. Op de laatste donderdag begint is er tussen 13 en 16 uur een leuke kindernamiddag met o.a. kinderdisco, clown en kindergrime. Om 21 u sluiten we af metFeSteyn & Friends.

Zoals elk jaar gaat we weer een 5-tal goede doelen met een geldcheque blij maken.

 

LUMMEN - KASTELENTOCHT

Lummen is maar liefst vier prachtige kastelen rijk, alle vier gelegen in een oase van groen. De kastelen zelf zijn te bezoeken tijdens speciale evenementen.

Kastelenwandeling - Kastelen Anders

Onze Kastelenwandeling vindt elk jaar plaats op de laatste zondag van mei.

Geniet van een gratis wandeling van 6,5 km door open landschap dat je voert langs idyllische molens, prachtige kastelen en door natuur- en vijvergebied ‘het Lummensbroek’ (Wijers). De wandeling stopt aan lokale hotspots: de Grote Molen, het Pakhuis en de Kleen Meulen. Vertrek van 13u30 tot 14u30 aan GCOC Oosterhof, Dr. Vanderhoeydonckstraat 56 (moeilijk toegankelijk voor rolstoelen/buggy’s.)

Je kan na de wandeling nog afzakken naar het Gemeenteplein van Lummen waar op dat moment het "Food Truck Festival"Chefs On Wheels’ plaats vindt.

Kasteel : DeBurg 

Kasteel De Burg is het oudste kasteel van Lummen. In 1203 werd het door de soevereine graaf Lodewijk II van Loon overgedragen aan prins-bisschop van Luik Hughes de Pierrepont. Van 1350 tot 1837 was het onafgebroken in het bezit van de familie van der Marck. Deze familie leverde enkele prins-bisschoppen aan Luik. Enkele van de roemrijkste telgen waren zonder twijfel Willem I van der Marck, bijgenaamd het 'Everzwijn van de Ardennen' en zijn achterkleinzoon Willem II van der Marck, bijgenaamd 'Lumey'. In 1485 wordt de Burg totaal verwoest door tegenstander Albrecht van Saxen. Het goed wordt dadelijk hersteld. Het huidige kasteel dateert grotendeels uit deze tijd, maar heeft sindsdien verbouwingen en restauraties ondergaan.

Het domein is in private handen. Het kasteel wordt momenteel bewoond door de familie Briers de Lumey. 

Locatie

Kasteel De Burg is gelegen in de Burgemeester Briersstraat, in de groene vallei van de Mangelbeek.

Het bevindt zich op het Limburgse fiets- en het Lummense wandelroutenetwerk.

 

Kasteel: Het Hamel

 

Op dit landgoed stonden er verschillende gebouwen van de 14e eeuw tot vandaag. Nu nog zijn er sporen te zien van een brede verdedigingsgracht. Het huidige kasteel werd in 1947 opgetrokken op de resten van een 17e-eeuws gebouw van de Spaanse familie de Zerezo de Tejada. Het Hamel van vandaag is een neoclassicistisch kasteel in Lodewijk-XVIe-stijl. In het gebouw werden oude elementen gebruikt afkomstig van de kastelen van Wideux en Kermt.

Het omringende park van 42 ha bevat een bijzonder arboretum. Het werd in 1860 aangelegd onder leiding van tuinarchitect Gindra, die eveneens werkzaam was in de tuinen van Beloeil. 

Het Hamel werd laatst bewoond door baron André de Moffarts, overleden in 2004. Tegenwoordig wordt het kasteel en de bijhorende eigendommen beheerd door een stichting, die door de baron werd opgericht (www.stichting-demoffarts.be). 

Locatie

Kasteel Het Hamel is officieel gelegen in de Burggrachtstraat. De hoofdingang bevindt zich aan de Schulensebaan.

Het bevindt zich op het Limburgse fiets- en het Lummense wandelroutenetwerk.

 

Kasteel: Lagendal / Sint-Paul

Het kasteel werd al voor 1850 in neoclassicistische stijl gebouwd. Het heet waarschijnlijk Lagendal omdat het in de lager gelegen Demervallei ligt. Eind 18e eeuw kochten Jan Jacobs en zijn echtgenote Maria Barbara Pottie dit landgoed, dat voorheen vermoedelijk een kerkelijk goed was. De familie Jacobs was een zeer rijke familie die jeneverstokerijen bezat. In de 20e eeuw was in dit kasteel een sterrenrestaurant gevestigd onder de naam 'Kasteel Saint-Paul'. In 2005 verkocht de familie de Chaumenton het kasteel aan de familie Verbeeck uit Tessenderlo. Deze familie verbouwde het kasteel grondig. Het kasteel is niet toegankelijk.

Het park was volledig omgracht en omwald. Deze gracht is grotendeels intact gebleven en is nog deels gevuld met water. In het kasteelpark staan een rij unieke knoteiken die na 60 jaar terug geknot werden. 

Locatie

Kasteel Lagendal / Sint-Paul is gelegen in de Lagendalstraat.

Het bevindt zich op het Limburgse fiets- en het Lummense wandelroutenetwerk.

Kasteel: Loye

Het uitgestrekt kasteeldomein ‘Loye’ ligt ten zuiden van de dorpskern van Lummen op de rechteroever van de Demer. Een monumentale 500-meterlange dreef van zomereiken en rododendrons leidt naar een waterkasteel met een sterk heterogeen uitzicht door verbouwingen in de 16de tot de 19de eeuw.

Het kasteel wordt al vernoemd in een document van 1429. De eerst bekende eigenaar was de familie de Horion. De meest illustere was Jan-Lodewijk van Elderen, prinsbisschop van Luik van 1688 tot 1694. Momenteel wordt het kasteel bewoond door ridder de Fabribeckers de Cortils et Grâce en zijn gezin. De vader van de huidige eigenaar was burgemeester van Lummen van 1946 tot 1970, 30 jaar voorzitter van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia en als legerofficier Grootofficier in de Orde van het Heilig Graf van Jeruzalem.

Het kasteel is gegroeid rond een reeds lang verdwenen donjon. Vandaag de dag heeft het een nagenoeg U-vormige aanleg rondom een voorts ommuurde rechthoekige binnenplaats met centrale waterput. Als bouwstijlen zijn Maaslandse renaissance (1649) en classicisme (1784) duidelijk herkenbaar. De huiskapel aan de achtergevel is dan weer gotisch. Aan de voorzijde geeft een opmerkelijke stenen brug, overgaand in een houten ophaalbrug over de gracht, toegang tot het poortgebouw van het kasteel.

Naast het kasteel liggen een langgerekte kasteelhoeve met een jaarsteen uit 1740 en diverse dienstgebouwen. Tot het domein horen ook een voormalige lusttuin, loofbossen, vijvers, wei-, hooi- en bouwlanden.  Volledig afgeschermd van de buitenwereld – het kasteel is privé-eigendom en niet toegankelijk voor het publiek – vormen de bossen en vijvers een waardevol natuurgebied met tal van zeldzame wilde planten en zwammen.

Bij een driehoekige vijver ten noordoosten van het kasteel, bevindt zich een Mariakapel, ‘Sterkapel’ genaamd. Deze mag in de maand mei individueel bezocht worden of, in groep, als deelnemer aan novenen.

Het domein bevindt zich in de Loyestraat, langs het Limburgse fietsroutenetwerk en de Lummense 50 Tinten Groen- en Erfgoedfietslussen. Het kasteel zelf is niet zichtbaar vanop de openbare weg. Vanop de weg over het domein naar de Sterkapel kan je het kasteel wel goed zien.

Locatie

Het kasteel bevindt zich in de Loyestraat.

Het bevindt zich op het Limburgse fiets- en het Lummense wandelroutenetwerk.

 

LUMMEN - ZOMERKRIEBELS

 

Het laatste weekend van juni vindt traditioneel Zomerkriebels plaats op het Gemeenteplein van Lummen. Een gevarieerd programma voor jong en oud, en dat in een gezellige sfeer. Dan vindt ook de braderie plaats, telkens van donderdag tot en met zondag.

DE BIBLIOTHEEK VAN LUMMEN

Hou je van lezen? Verlies je jezelf graag in een avontuurlijk of romantisch verhaal? Dan kan je bij de bibliotheek in Lummen een groot aanbod van fictie en non-fictie boeken vinden voor zowel jeugd als volwassenen waaronder een zeer grote stripcollectie.  Met de zelfscancomputer kan je boeken in sneltempo inleveren en ontlenen. 

Dankzij de permanen bereikbare inleverbus kan je zelfs 24 u op 24 je boeken inleveren. 

De bibliotheek van Lummen bevindt zich op de Groenstraat nr 42 en op wandelafstand van "'t groene goud". (600 meter) 

Zo kun je gemakkelijk een boek meenemen en dit gezellig lezen in onze bistro met een heerlijke tas koffie en./of ander lekkers.

contactgegevens

In 't Groene Goud
Dorpstraat 4.1
3560 Lummen
T 0473111660
info@intgroenegoud.be

openingsuren

Maandag Gesloten

Dinsdag 09u tot 18u

Woensdag 09u tot 18u

Donderdag 09u tot 18u

Vrijdag 09u tot 18u

Zaterdag 08u tot 17u

Zondag 09u tot 17u

Onze keuken is dagelijks open van 9u-16.30, take a way tot 18

Maak jouw eigen website met JouwWeb